Tartę uwielbiam zarówno na słodko, jak i słono. Szpinak przygotowany w ten sposób posmakuje nawet największym niejadkom :)
Składniki na ciasto:
15 dag twarogu
15 dag masła
15 dag mÄ…ki
1 jajko
Składniki na farsz:
40 dag liści szpinaku
3 łyżki masła
5 ząbków czosnku
3 papryki czerwone
250 ml śmietany 18%
5 jaj
sól i pieprz do smaku
Dodatkowe składniki:
tłuszcz do formy
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, przenieść na wałku do przygotowanej formy i upiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Wykonanie farszu:
Na rozgrzanym maśle przysmażyć zmiażdżony czosnek z pokrojonym szpinakiem i przyprawami do smaku. Dodać drobno posiekaną paprykę, chwilę podsmażyć i wyłożyć na podpieczone ciasto. Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić do smaku i zalać farsz na formie. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez pół godziny.
WyglÄ…da pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszna ta tarta, mniam :)
OdpowiedzUsuń