Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

Połączenie placków ziemniaczanych i śledzia wydawało mi się mało trafione, dopóki raz nie spróbowałam. Świetnie się komponuje z mocno aromatycznym śledziem i winnym jabłkiem. 



Składniki:

½ kg ziemniaków
1 biała cebula
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
szczypta sody oczyszczonej
olej do smażenia

Składniki na sałatkę śledziową:

20 dag filetów śledziowych
2 czerwone jabłka
1 biała cebula
1 kubek kwaśnej śmietany
Sok z cytryny
Cukier do smaku

Wykonanie placków:

Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę oczyszczoną. Przyprawić do smaku i starannie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Wykonanie sałatki:

Filety pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojoną cebulę i cienko poszatkowane jabłka z łupiną. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku i podawać na ciepłych placuszkach.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz