Golonka z indyka w kapuście

Wstyd się przyznać, ale o istnieniu golonki z indyka dowiedziałam się stosunkowo niedawno :) Wieprzowe golonki zna pewnie każdy, ale z indyka? Cieszę się bardzo z tego odkrycia, bo wersja drobiowa zdecydowanie bardziej mi podchodzi (i ma o połowę mniej tłuszczu).



Składniki:

2 golonka indycze
1 mała główka białej kapusty
½ kg ziemniaków
sól do smaku
czosnek granulowany lub świeży
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
majeranek
czarny pieprz
listek laurowy
 5 łyżek oleju

Wykonanie:

Przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć golonkę i odstawić na godzinę. W między czasie kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować z ziemniakami. Następnie dodać przygotowaną golonkę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić w razie potrzeby do smaku.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. na samą myśl zgłodniałem zajrzyj do mnie
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń