Przepis znaleziony w książce o kuchni bałkańskiej :) Placki tradycyjnie, ale za to sos niecodziennie !
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 białe cebule
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na sos:
100 gram śmietany 18%
1 pęczek koperku
4 zÄ…bki czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z cebulą. Wbić jajka, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki z obu stron na rumiano.
Wykonanie sosu:
Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić do smaku, wstawić na chwilę do lodówki.
ale mi smaku zrobiłaś na placki ziemniaczane mniaammm
OdpowiedzUsuńJakie piękne i złociste :) tęsknię za smakiem domowych placków.
OdpowiedzUsuńziemniaczane uwielbiam z dodatkiem sera żółtego ;)
OdpowiedzUsuÅ„Uwielbiam placki ziemniaczane ☺
OdpowiedzUsuńmniam, całe wieki nie jadłam placów, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń