Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo- koperkowym

Przepis znaleziony w książce o kuchni bałkańskiej :) Placki tradycyjnie, ale za to sos niecodziennie !



Składniki:

1 kg ziemniaków
2 białe cebule
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
olej do smażenia

Składniki na sos:

100 gram śmietany 18%
1 pęczek koperku
4 zÄ…bki czosnku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z cebulą. Wbić jajka, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki z obu stron na rumiano.

Wykonanie sosu:

Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić do smaku, wstawić na chwilę do lodówki.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy:

  1. ale mi smaku zrobiłaś na placki ziemniaczane mniaammm

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne i złociste :) tęsknię za smakiem domowych placków.

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemniaczane uwielbiam z dodatkiem sera żółtego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, całe wieki nie jadłam placów, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń