Połączenie ziemniaków i twarogu jest okazało się trafnym pomysłem. Placuszki smakują wyśmienicie !
Składniki:
1 kg ziemniaków2 jajka
biała cebula
około 0,5 szklanki twarogu
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
listki mięty
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć, odsączyć nadmiar soku, połączyć z mąką, przyprawami do smaku, drobno posiekaną cebulą i twarogiem utartym z jajkami. Masę dokładnie wymieszać, dodać posiekaną miętę i jeszcze raz wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podawać z dowolnym sosem lub jogurtem.
* miętę można ją pominąć
Sympatyczne 😀Jesień to dobra pora na takie placki 😀
OdpowiedzUsuńCzęsto takie robię są pyszne :)
OdpowiedzUsuńosobiście uwielbiam cienkie, chrupiące :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak ta wersja by mi zasmakowała ;)
Placki wyglądają super. Z twarogiem muszą być pyszne. Kiedyś zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuń