Racuszki z patisonem na słodko? Czemu nie :) ! Sama jestem zdziwiona jaki pyszny efekt wyszedł z tej kombinacji :)
Składniki:
25 dag mąki
15 dag mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały patison
400 ml mleka
2 jajka
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mąkę kukurydzianą zalać dwoma filiżankami gorącej wody i odstawić na 10 minut. Patisona pokryć i rozgotować w niedużej ilości wody, a następnie rozgnieść widelcem. Wlać ciepłe mleko, dodać obie mąki, jajka,, cynamon, cukry waniliowe, proszek do pieczenia, sól do smaku i całość dokładnie zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.
świetny pomysł na wykorzystanie patisona.
OdpowiedzUsuńmam wrażenie że to warzywo jest bardzo niedoceniane
Takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń