Racuszki z patisonem na słodko

Racuszki z patisonem na słodko? Czemu nie :) ! Sama jestem zdziwiona jaki pyszny efekt wyszedł z tej kombinacji :)



Składniki:

25 dag mąki
15 dag mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały patison
400 ml mleka
2 jajka
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą zalać dwoma filiżankami gorącej wody i odstawić na 10 minut. Patisona pokryć i rozgotować w niedużej ilości wody, a następnie rozgnieść widelcem.  Wlać ciepłe mleko, dodać obie mąki, jajka,, cynamon, cukry waniliowe, proszek do pieczenia, sól do smaku i całość dokładnie zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. świetny pomysł na wykorzystanie patisona.
    mam wrażenie że to warzywo jest bardzo niedoceniane

    OdpowiedzUsuń