Rosół wietnamski z kurczakiem

Wyjątkowy smak tej zupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej.



Składniki:

2 filety z kurczaka
2 cebule
1 ostra papryczka
1 limonka
25 dag szpinaku
400 ml mleczka kokosowego
1 łyżka curry
½ szklanki bulionu drobiowego
sól do smaku

Wykonanie:

Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz