Placki kukurydziane z salsą

Zdrowe i smaczne placki z kaszki kukurydzianej, polane pikantnym sosem- salsą.

Słowo salsa pochodzi z Meksyku, gdzie oznacz salse- "sos", które z kolei trafiło do Hiszpanii od łacińskiego słowa salsa (pol."słone") od sal (pol. "sól"). W Polsce znane było już w XVI wieku -definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński: „w czym co maczają, przysmak, szalsza”. Wspomina o tym w encyklopedii staropolskiej Zygmunt Gloger podając definicję salsy jako "kwaskowatej przyprawy do potraw, zwykle sos z octem pieprznym robiony" (źródło: wikipedia)



Składniki:

1 ½ szklanki kaszy kukurydzianej
20 dag kukurydzy z puszki
3 jaja
1 kostka bulionu warzywnego
sól, pieprz
olej

Wykonanie:

Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej wody. Zagotować 2 ½ szklanki wody z kostką bulionową i łyżką oleju. 


Wlać namoczoną kaszę, gotować mieszając około 10 minut, aż kasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową.


Składniki na salsę:

4 pomidory
1 cebula
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki
sok z cytryny
2 łyżki oliwy


Wykonanie salsy:

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Salsę wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz