Oponki na Tłusty Czwartek

Nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez pączków, chrustu i oponek :)

Tym razem jednak oponki w nieco odmiennej wersji (bez twarogu)

Polecam także:
Pączki ziemniaczane


Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
15 dag margaryny
2 łyżki śmietany
2 jaja
1 żółtko
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypki

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. 


Mąkę wymieszać z margaryną, śmietaną, jajami, żółtkiem i spirytusem. Wyrobić ciasto, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić bardzo dokładnie, następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać kółka, a w nich otworki.


Smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor. 


Odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz