Kebapczeta bułgarskie

Kebabczeta jest to bułgarska potrawa z grillowanego mięsa mielonego z przyprawami. Mięso jest ukształtowane w podłużne kiełbaski, podobne do hot dogów .
Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici.

Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną.


Składniki:

1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego)
3 łyżki bułki tartej
2 jaja
2 cebule białe
1 kefir lub maślanka
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
natka pietruszki
½ szklanki oleju do smażenia

Wykonanie:

Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz kminek. Masę należy wyrabiać około ½ godziny wlewając w międzyczasie wodę około ½ szklanki, aż masa będzie odstawać od rąk. Następnie włożyć mięso do lodówki na pół godziny. Następnie formować jednakowej wielkości Kebapczeta ( 10 cm kiełbaski). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na gorącym oleju, często obracając aby nie wyschły. Gotowe kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity kefir i zalać mięsne kiełbaski w garnku. Od razu podawać z ugotowanymi ziemniakami na zimno lub na gorąco.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: