Ciasteczka marchewkowe

Bardzo lubię ciasteczka marchewkowe dlatego często je piekę. Pamiętam je jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to w bajkach w środku (zamiast jabłuszka) wsadzona była wróżba :) I takie rozwiązanie jest ciekawe :) Polecam, bo są naprawdę przepyszne!



Składniki:
1 kg jabłek
30 dag mÄ…ki
1 margaryna
4 duże marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
Cukier puder


Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w cukrze wanilinowym i cynamonie. Margarynę ugniatamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte marchewki i wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkujemy i wycinamy kwadraty. Na wycięte kawałki nakładamy jabłka, zlepiamy rożki i układamy na blasze. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz