Sałatka z czerwonej kapusty i ryżu


Któż z nas nie lubi młodej kapusty? W mojej kuchni gości bardzo często :) Można z niej przyrządzić wiele pożywnych i smacznych potraw. Co ważne jest także niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. O witaminach już nie wspomnę..
Tym razem w trochę innym wydaniu. Poniżej prezentuje szybki i smaczny przepis na sałatkę z kapusty i ryżu.


Składniki:
 1 mała główka czerwonej kapusty
 1 woreczek ryżu
 ½ szklanki orzechów włoskich
 ½ szklanki rodzynków
 Sól
 Cukier
 Sok z cytryny
 Oliwa lub olej
 Zielona sałata

Wykonanie:
Ryż ugotować w woreczku, przepłukać na sicie wodą. Kapustę drobno poszatkować i zaparzyć wrzątkiem, polać sokiem z cytryny. Polać oliwą i pocukrować do smaku. Dodać ugotowany ryż, rodzynki i posiekane orzechy-delikatnie wymieszać . Układać porcjami na listkach sałaty, ozdobić orzechami i rodzynkami i podawać jako przekąskę.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz