Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze.

Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów.





Składniki:

1 kg cukinii
1 kg pomidorów
4 kwaśne jabłka
4 cebule
30 dag rodzynek lub żurawiny

Składniki na zalewę:

½ litra octu jabłkowego
300 ml wody
40 dag brązowego cukru
2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie:

Z podanych składników zagotować zalewę do rozpuszczenia się cukru. Cebulę, cukinię i jabłka obrać i pokroić. Pomidory sparzyć- również obrać i pokroić. Następnie warzywa przełożyć do zalewy, wsypać rodzynki i dusić na bardzo wolnym ogniu około 2 ½  godziny cały czas mieszając. Po czym przełożyć gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz