Tarta z rabarbarem przykryta pianką

Uwielbiam połączenie słodyczy z kwaśnym- tak jak w tym idealnym trio- kruchy spód, rabarbar i słodka pianka :)




Składniki:

25 dag mąki
125 gram masła
1 jajko
1 łyżka smalcu
1 kg rabarbaru
1 cukier waniliowy
½ szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki wiórków kokosowych
4 białka jaja
15 dag cukru
1 aromat migdałowy
sól
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Do mąki wbić jajko, wlać stopione masło i smalec. Zagnieść ciasto w międzyczasie podlewając wodą (około ½ szklanki), zawinąć w ściereczkę i potrzymać w lodówce około 3 godziny. Rabarbar obrać, pokroić, dodać cukry, podlać wodą i rozgotować, po czym ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 3 cm i wyłożyć foremkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód posypać orzechami, następnie wiórkami kokosowymi, wyłożyć rabarbar (w razie potrzeby odcisnąć sok)



Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, a w międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywno.


Przełożyć do woreczka foliowego, wyciąć otwór i wycisnąć na tartę pod koniec pieczenia. Zapiec jeszcze przez 5 minut i podawać zaraz po przestudzeniu.

  Wiosenne słodkości 2016

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: