Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami.
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
4 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2 kostki drobiowe
3 szklanki mąki
25 dag żółtego sera
2 jajka
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierki
tłuszcz do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować do miękkości. Następnie mięso wyjąć, pokroić. Odlać 3 szklanki bulionu do ciasta, dodawać powoli mąkę energicznie mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty do powstania ciasta. Gdy ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.
Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej.
Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając.
Wyglądają super. Na pewno też tak smakują.
OdpowiedzUsuńjakie fajne
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na obiad, ale tak na wieczór jak wpadną znajomi to też się nadadzą.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń