Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem

Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami.




Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka
4 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2 kostki drobiowe
3 szklanki mąki
25 dag żółtego sera
2 jajka
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierki
tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować do miękkości. Następnie mięso wyjąć, pokroić. Odlać 3 szklanki bulionu do ciasta, dodawać powoli mąkę energicznie mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty do powstania ciasta. Gdy ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.




 Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej.



Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając.

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze: