Sałatka ogórkowa do słoików na zimę

Idealny dodatek do obiadu przez cały rok.



Składniki:

4 kg ogórków gruntowych
½ kg marchewki
40 dag cebuli
5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka oleju
¾ szklanki octu
3 łyżki soli
3 łyżki cukru

Wykonanie:

Ogórki obrać i pokroić w talarki razem z cebulą, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wymieszać, dodać natkę pietruszki, posiekany czosnek, wlać olej i ocet. Po czym doprawić solą i cukrem, raz jeszcze dobrze wymieszać i odstawić na godzinę. Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz