Ogórkowe talarki z przyprawą do grilla do słoików na zimę

Ogórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne !

ogórki w słoiku



Składniki:

4 kg ogórków gruntowych
9 szklanek wody
½ kg cebuli
1 szklanka soli
1 opakowanie przyprawy do grilla
Gorczyca (po kilka ziaren do słoika)
Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika)
Listek laurowy (po jednym do słoika)

Składniki na zalewę:
6 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 szklanki octu

Wykonanie:

Ogórki starannie umyć i pokroić w plastry razem z cebulą. Posolić, wlać wodę, wymieszać i odstawić na parę godzin. Następnie dokładnie osączyć z wody, przełożyć do wyparzonych słoików wraz z gorczycą , zielem angielskim i listkiem laurowym. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać ogórki, wsypać po łyżeczce przyprawy do grilla. Pasteryzować przez 10 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz