Indyjski sos (chutney) do słoików na zimę

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny.




Składniki:

1 puszka ananasa ( 250 gram)
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
5 dag rodzynek
2 szklanki cukru
¾ szklanki octu
1 łyżeczka soli
szczypta cynamonu


Wykonanie:

Gruszki i jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać pokrojony z sokiem ananas i pokrojony czosnek. Rodzynki opłukać, włożyć do owoców razem z cukrem, octem, solą i cynamonem. Gotować na bardzo wolnym ogniu około pół godziny. Gorący chutney włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia