Składniki:
3 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
15 dag masła,
4 jaja,
½ szklanki cukru,
1 szczypta soli,
5 dag płatków migdałowych,
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, mleko, jaja, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i gdy ciasto podwoi objętość , wylać delikatnie do formy, posypać płatkami migdałowymi i odstawić chwilę do ponownego wyrośnięcia . Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeni kroić na kromki i podawać z dowolną konfiturą.
3 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
15 dag masła,
4 jaja,
½ szklanki cukru,
1 szczypta soli,
5 dag płatków migdałowych,
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, mleko, jaja, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i gdy ciasto podwoi objętość , wylać delikatnie do formy, posypać płatkami migdałowymi i odstawić chwilę do ponownego wyrośnięcia . Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeni kroić na kromki i podawać z dowolną konfiturą.
W sam raz do popołudniowej herbatki :)
OdpowiedzUsuń