Kotlety wieprzowe w sosie kurkowym

Sezon grzybowy w pełni trwa. Cieszę się, że w tym roku obrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym.



Składniki:

4 wieprzowe kotlety
½ Å‚yżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy
25 dag świeżych kurek
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego
1/8 litra śmietany
sól
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Mięso naciąć na brzegach (aby się nie skręcało podczas smażenia) posypać pieprzem i posmarować olejem. Grzyby dokładnie oczyścić, obmyć i odsączyć. Masło roztopić na niskiej temperaturze, wrzucić kurki i smażyć 5 minut.

Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wytopiony tłuszcz z mięsa zmieszać z sosem sojowym, śmietaną, zagotować, włożyć kurki, natkę pietruszki i polać usmażone kotlety.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Mniam, na pewno pyszne. :)

    PS. Wchodzę na Twojego bloga, czytam tytuł posta i "KOTY wieprzowe w sosie kurkowym" o.o Dopiero potem zauważyłam, że jednak KOTLETY xd

    OdpowiedzUsuń