Ruskie pierogi

Chyba najpopularniejsze polskie danie :)



Składniki na ciasto:

40 dag mÄ…ki,
1 jajo,
1 łyżka oleju.

Składniki na nadzienie:

8 ziemniaków,
35 dag sera białego,
5 dag smalcu,
2 cebule,
sól,
pieprz do smaku,
10 dag masła.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. NastÄ™pnie zmielić w maszynce razem z serem. CebulÄ™ pokroić w drobnÄ… kostkÄ™, podsmażyć na smalcu i dodać do ziemniaków i przyprawić do smaku. Ciasto wyrobić z dodatkiem ciepÅ‚ej wody aż bÄ™dzie miÄ™kkie i ciÄ…gliwe. Po czym rozwaÅ‚kować , wykrawać szklanka kółka, nakÅ‚adać farsz, formować pierogi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ciepÅ‚e polane roztopionym masÅ‚em lub Å›mietanÄ….

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz