Składniki:
1 pęczek włoszczyzny
1 pęczek botwinki
1 łyżeczka masła
1 pęczek zielonego kopru
1 szklanka zakwasu buraczkowego lub kwaszonych ogórków
½ szklanki sÅ‚odkiej Å›mietany
sól do smaku
cukier do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyć, drobno pokroić, osolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać na gorąco z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków.
1 pęczek włoszczyzny
1 pęczek botwinki
1 łyżeczka masła
1 pęczek zielonego kopru
1 szklanka zakwasu buraczkowego lub kwaszonych ogórków
½ szklanki sÅ‚odkiej Å›mietany
sól do smaku
cukier do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyć, drobno pokroić, osolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać na gorąco z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz