Udka pieczone w sosie majonezowo - ketchupowym

Uwielbiam kurczaka w tym sosie!




Składniki:

4 udka z kurczaka,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka ketchupu,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka bułki tartej,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
tłuszcz do formy.

Wykonanie:

Udka umyć, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem, po czym odstawić na trzy godziny w chłodne miejsce. Formę posmarować tłuszczem i ułożyć przygotowane udka. Majonez wymieszać z ketchupem, posmarować mięso, posypać tartą bułką i przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut, pod koniec pieczenia zdjąć folie i zrumienić mięso.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz