Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym

Uwielbiam eksperymentować z nadzieniem w gołąbkach. Prócz tradycyjnych gołąbków, niejednokrotnie publikowałam swoje inne propozycje. Dziś z wkładem mięsno- ziemniaczanym. Wyszły pysznie.



Składniki:

½ kg ziemniaków
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule
1 główka kapusty  włoskiej
2 łyżki tłuszczu
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do pieczenia w formie

Wykonanie:

Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć w osolonym wrzątku i odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok.



Cebulę drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać farsz i formować gołąbki.



Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: