Zapiekanka ziemniaczana na drożdżach

Bardzo prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana. Pycha!



Składniki:

10 ziemniaków,
3 szklanki mąki,
1 łyżeczka drożdży,
1 łyżka smalcu,
1 cebula,
sól do smaku,
tłuszcz do formy.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, połowę ugotować, przetrzeć z drożdżami i mąką. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć, posolić do smaku, wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie przełożyć do żaroodpornej foremki posmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 25 minut. Podawać na ciepło z cebulą usmażoną na smalcu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz