Uwielbiam dania typu zapiekanki. Dziś brokułowa pod sosem beszamelowym. Mmmm !
Składniki:
1 brokuł,
2 jajka,
3 ziemniaki,
½ szklanki startego sera,
2 łyżki masła,
2 łyżki bułki tartej,
sól do smaku,
1 łyżka posiekanej zieleniny.
Składniki na sos:
½ szklanki mleka,
4 dag masła,
4 dag maki,
2 żółtka jaja,
sól do smaku,
1 kostka rosołowa.
Wykonanie sosu:
Masło z mąką zasmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić mlekiem. Wrzucić kostkę rosołową, posolić do smaku, zagotować. Żółtka ubić i wlewać powoli cały czas mieszając do połączenia się składników.
Wykonanie:
Brokuł umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i również ugotować i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na różyczki, wymieszać delikatnie z jajkami i ziemniakami.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać startym serem i polać zrumienionym masłem z bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec na złoto i posypać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz