Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem

Uwielbiam dania typu zapiekanki. Dziś brokułowa pod sosem beszamelowym. Mmmm !




Składniki:

1 brokuł,
2 jajka,
3 ziemniaki,
½ szklanki startego sera,
2 łyżki masła,
2 łyżki bułki tartej,
sól do smaku,
1 łyżka posiekanej zieleniny.

Składniki na sos:

½ szklanki mleka,
4 dag masła,
4 dag maki,
2 żółtka jaja,
sól do smaku,
1 kostka rosołowa.

Wykonanie sosu:

Masło z mąką zasmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić mlekiem. Wrzucić kostkę rosołową, posolić do smaku, zagotować. Żółtka ubić i wlewać powoli cały czas mieszając do połączenia się składników.

Wykonanie:

Brokuł umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i również ugotować i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na różyczki, wymieszać delikatnie z jajkami i ziemniakami.



Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać startym serem i polać zrumienionym  masłem z bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec na złoto i posypać zieleniną.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz