Pizza z jajeczną osłonką krok po kroku

Nietypowy przepis na tradycyjną pizze, w jajecznej osłonce. Wyszła pysznie.





Składniki:

2 ½ szklanki mąki,
2 dag drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 szczypta soli,
2 łyżki oleju,
20 dag żółtego sera,
30 dag pomidorów,
3 jajka,
¾ szklanki mleka ,
2 łyżki masła,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
świeże zioła do smaku.

Wykonanie:

Z mąki drożdży, cukru, oleju i ½ szklanki ciepłej wody zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Posypać startym masłem,



obłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami i żółtym serem (5 dag sera odłożyć do posypki).



Posypać ziołami i zalać rozmąconymi jajkami z mlekiem i przyprawami.



Posypać resztą startego sera.



Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni około 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: