Placuszki marchewkowe

Nazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :)

racuchy

Składniki na placki:

20 dag marchewki
5 dag orzechów włoskich
5 dag maki
3 jajka
5 dag miodu
½ szklanki mleka
masło klarowane do smażenia
sok z cytryny z ½

Składniki polewy:

½ szklanki miodu
½ szklanki potłuczonych orzechów

Wykonanie:

Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mąka, orzechami, jajami, miodem i mlekiem. Wymieszać składniki, pokropić sokiem z cytryny, smażyć naleśniki,


następnie wycinać foremką serduszka. 


Po czym przygotować polewę, 


wymieszać miód z orzechami i polewać placuszki serduszkowce składając po kilka.

  


Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. Żaden miś nie pozostałby obojętny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis! :) tylko zastanawiam się, czy mogę usunąć z niego orzechy, zachowując resztę proporcji? nie przepadam za orzechami i rzadko je mam w kuchni ;) ewentualnie czym można je zastąpić?
    pozdrawiam serdecznie,
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej :)
      Śmiało możesz zrezygnować z orzechów. Wyjdą równie pyszne !:)

      Usuń
    2. świetnie! w takim razie na pewno spróbuję :) dziękuję za odpowiedź

      Usuń