Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi

Na zielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi.


Składniki:

75 dag świeżych truskawek
25 dag kiwi
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
skórka z cytryny
1 opakowanie żelfixu
1 kg cukru

Wykonanie:


Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki i pokrojone kiwi do garnka, wrzucić ziarenka pieprzu i całość delikatnie rozgnieść widelcem i zagotować. Wsypać żelfix z dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę cukru, gotować minutę i zdjąć łyżką szumowiny. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć, na 15 minut odwrócić do góry dnem. Po czym odstawić w chłodne miejsce.

Domowy Wyrób

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie domowe konfitury z dodatkami :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

  2. nietypowe połączenia truskawek z różnymi dodatkami są szalenie intrygujące :)))

    OdpowiedzUsuń