Krupnik regionalny na żeberkach

Krupnik bez wątpienia należy do palety tradycyjnych zup polskich. Mi ten smak kojarzy się z dzieciństwem, dlatego przyrządzam go według receptury mojej mamy.



Składniki:

1 pęczek włoszczyzny
½ kg żeberek
10 szt. suszonych grzybów
10 dag pęczaku
5 ziemniaków
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać jedną łyżkę masła i ugotować. Grzyby i żeberka włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, posolić i gotować 20 minut. Do wywaru dodać włoszczyznę i ziemniaki i gotować następne 20 minut. Wrzucić ugotowany pęcak, przyprawić do smaku, włożyć 1 łyżkę masła i posypać koperkiem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam krupniku... taki na żeberkach? Pycha!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń