Eklerki z kremówką

Moje ulubione ciastka, które jeszcze pamiętam z dzieciństwa. Klasycznie przekładane są zazwyczaj śmietaną ubitą z cukrem pudrem, ja natomiast najbardziej lubię z kremówką.




Ciasto ptysiowe:
¼ litra mleka
8 dag masła
20 mąki
5 dag mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku
5 jajek
Szczypta soli


Masa kremowa:
3 jaja
25 dag cukru
1 łyżka mąki
1/8 litra mleka
Cukier wanilinowy
25 dag margaryna


Wykonanie ciasta:

Mleko zagotować z solą i masłem. Garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać drewnianą łyżką i ponownie wstawić na wolny ogień, ciągle mieszając (aż masa zbije się w kulę). Ponownie zdjąć z ognia, wbić 5 jajek i dokładnie wymieszać. Do wystudzonej masy wsypać proszek do pieczenia. Z ciasta formować podłużne placuszki. Wstawić do nagrzanego (do temp. 220) piekarnika i piec 20 minut (gdy eklerki podrosną zmniejszyć temp. Do 170 stopni).


Wykonanie kremówki:

Ubić na parze 3 jaja z łyżką mąki. Gdy masa zgęstnieje zaparzyć ją mlekiem zagotowanym z cukrem wanilinowym. Ogrzewać nadal ubijając, aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić (wsadzić garnek do zimnej wody). Margarynę dobrze utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy. Rozetrzeć na jednolity krem.



Eklerki przekroić na połowy i przekładać masą. Ciasteczka można polać czekoladą.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz