Pączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie cukru do pączków przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej, a jak powszechnie wiadomo, Arabowie znani są z bardzo słodkich łakoci. (więcej o historii pączków znajdziesz na stronie poradnikzdrowie.pl)
Składniki:
4 szklanki mąki,
5 żółtek,
1 szklanka śmietany,
4 dag drożdży,
1 łyżka cukru,
2 łyżki masła,
1 kieliszek spirytusu,
15 dag cukru pudru,
Konfitura z róży,
1 cukier waniliowy.
Wykonanie:
Żółtka wbić do śmietany, dodać mąkę, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli, masło. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, wyrobić ręką wałek i urywać odpowiedniej wielkości kulki. Na dłoni nakładać dżem, zlepiać i układać na stolnicy aby jeszcze podrosły.
Smażyć na gorącym smalcu z dodatkiem spirytusu, układać na bibule i posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz