Składniki:
½ kg mąki tortowej,
1 margaryna,
¾ szklanki cukru,
3 łyżki śmietany,
½ łyżki octu,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
½ szklanki wiórki kokosowe,
owoce ja użyłam jabłka i borówki,
tłuszcz do formy,
wiórki do formy.
Wykonanie:
Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylepić ciastem dno i boki blaszki ( 1/3 ciasta zostawić).
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut do zrumienienia.
Następnie posypać wiórkami kokosowymi (1/2 szklanki) nałożyć owoce( mogą być mieszane), a resztę ciasta rozwałkować.
Kroić paski i ułożyć na wierzchu ciasta w kratę.
Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut.
jutro wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń