Ogórki faszerowane mięsem w śmietanowym sosie

Uwielbiam warzywa faszerowane, ale przyznam szczerze że to mój debiut z faszerowanymi ogórkami. Wyszły pyszne!


 Składniki:

3 szklarniowe ogórki,
20 dag mięsa mielonego,
1 czerstwa bułka,
1 jajo,
½ szklanki śmietany,
sól do smaku,
pieprz,
koperek,
1 łyżeczka mąki,
1 łyżka masła.

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. 


Mięso mielone zmieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, lekko przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ogórki. Masło stopić, ułożyć na nim ogórki, podlać niewielką ilością osolonej wody i gotować około 25 minut na wolnym ogniu. 


Następnie zalać ogórki śmietaną z mąką, doprawić, zagotować i posypać koperkiem.                      

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: