Mizeria z octem na winie do słoików na zimę

Uwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:)




Składniki:

2 ½ kg ogórków gruntowych,
1 szklanka octu,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
6 łyżek cukru,
3 szklanki wody,
6 łyżek soli,
1 pęczek koperku.

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki( najlepiej na noc). Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli - następnie gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut (Jest to porcja na cztery litrowe słoiki)

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz