Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami

Pyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim lukrem. 



Składniki na ciasto:

25 dag mąki,
12,5 dag masła,
2 żółtka,
1 łyżka smalcu,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki zimnej wody,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
tłuszcz do formy,
wiórki do formy.

Składniki na nadzienie:

75 dag rabarbaru,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
10 dag orzechów włoskich.

Składniki na lukier:

3 łyżki mleka,
½ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce



Wykonanie nadzienia:

Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista.


Wykonanie lukru:

Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy.

Wykonanie torciku:

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Torcik możemy podać z bitą śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: