Kiszone ogórki to typowo polski przysmak, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić.
Poprawiają pracę układu nerwowego oraz koncentrację, witaminę E oraz K, a także składniki mineralne.
U mnie dziś dopiero co zakiszone ogórki :)
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych,
1 ½ łyżki soli
1,5 ząbku czosnku/słoik
0,5 chrzanu z liściem/ słoik
1 liść laurowy/ słoik
3-4 ziaren pieprzu/słoik
Wykonanie:
Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną wodą z solą ( około 2 szklanki).
Z 1 kg ogórków wychodzi około 2 słoiki litrowe. Do każdego słoika dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chrzan pokrojony w słupki, liść laurowy i pieprz. Zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych,
1 ½ łyżki soli
1,5 ząbku czosnku/słoik
0,5 chrzanu z liściem/ słoik
1 liść laurowy/ słoik
3-4 ziaren pieprzu/słoik
Wykonanie:
Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną wodą z solą ( około 2 szklanki).
Z 1 kg ogórków wychodzi około 2 słoiki litrowe. Do każdego słoika dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chrzan pokrojony w słupki, liść laurowy i pieprz. Zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz