Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś, co mogłoby zastąpić mąkę pszenną.
Dlatego na początek omówmy- BEZPSZENNE MĄKI. Jakie są? gdzie je kupić? jaki jest ich przeciętny koszt? (z swoich analizach korzystałam z materiałów udostępnionych na stronach www.bio-kiosk.pl, www.biosklep.eu, biokurier.pl, www.eko-market.pl oraz vegabutik.pl)
Mąka z pestek dyni
Jest bogatym źródłem łatwo strawnego białka oraz błonnika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu uczestniczy w utrzymaniu masy ciała.
koszt: 6,90-8,90 zł/ 300 gram
Mąkę można kupić z sklepach ekologicznych lub spróbować przyrządzić samemu (pestki są miękkie i łatwo je zmielić).
Mąka z ciecierzycy
Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom.
koszt: 8,8-15,00 zł/ 500 gram
Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych
Mąka ryżowa bezglutenowa
Do wyrobu mąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę.
Koszt: 5-8 zł/ 500 gram
Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych
Mąka kukurydziana
Koszt: około 6zł/ 500 gram
Mąka dostępna w większości sklepów spożywczych
Mąka i mączka migdałowa jest spośród wszystkich zdrowych mąk produktem najbardziej uniwersalnym. Jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Podobnie jak migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów.
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości)
Mączka z ziarna sezamowego
Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli.
koszt: około 8 zł/ 250 gram
W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych ziaren sezamowych.
Mączka z ziaren słonecznika
Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową.
koszt: około 6-8 zł/ 350 gram
Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych.
Mąka z orzechów włoskich
Mąka z orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem orzechów włoskich, dlatego jest polecana do wszelkiego rodzaju słodkich i słonych wypieków, w celach dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej.
Koszt: około 10zł/ 250 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
Mąka kokosowa
Koszt: około 10zł/ 250 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną mąkę i posłużyć jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach. Nadaje się do pieczenia, może również być użyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka.
Koszt: ok. 23zł/ 500 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku ciastek oraz jako dodatek do wypieku chleba i smażenia naleśników, zagęszczania sosów i zup.
Koszt: 23zł /400 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
:3
OdpowiedzUsuń:3
OdpowiedzUsuńCiężko dostępna ale udało się :) mam z ciecierzycy ;)
OdpowiedzUsuńWilliam Davis, nie "David" :* :3
OdpowiedzUsuń