10 korzyści wynikających z jedzenia kurczaka

Sałatka z kurczaka, zupa z kurczaka, kotlety z kurczaka, roladki z kurczaka, ... kurczak w niemal każdej postaci jest świetny dla twojego zdrowia! Kilka korzyści w jednym ! Z jednej strony świetnie smakuje, jest genialnym i podatnym składnikiem, a na do tego jest bardzo zdrowy!



Okazuje się bowiem, że korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia drobiu są ogromne! Części pochodzące np. z chudej piersi charakteryzują się niską zawartość tłuszczu i małą liczbą kalorii, przy jednocześnie wysokiej zawartości białka. W efekcie pomaga nam utrzymać idealną wagę i zrzucić zbędne kilogramy. 

Poniżej przedstawiam 10 głównych korzyści z jedzenia kurczaka:

1. Pomoc w odchudzaniu

Pierś z kurczaka (bez skóry) charakteryzuje się niską zawartość tłuszczów nasyconych. Dzięki temu jest idealnym składnikiem większości diet zbilansowanych, pomagających w zrzucaniu zbędnych kilogramów.


2. Metabolizm pod kontrolą

Prawidłową wagę pomoże utrzymać również witamina B6 obecna w mięsie w kurczaka. Jest bowiem odpowiedzialna za utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych, stabilizując poziom energii i zwiększając metabolizm.

3. Budowa idealnej sylwetki

Kurczak jest źródłem dużej ilości białka, które z kolei jest najważniejszym budulcem ciała, zapewniający regenerację mięśni i zdrowe odchudzanie. Należy jednak pamiętać, że zdrowe białko to zdrowy kurczak zagrodowy, hodowany bez antybiotyków, odpowiednio karmiony i w odpowiednim środowisku!

4. Nerwy na wodzy

Kurczak zawiera duże ilości aminokwasu zwanego "tryptofanem", który działa kojąco na układ nerwowy, poprawiając nasz sen. Potrawy z kurczakiem wpływają na wzrost poziomu serotoniny w mózgu, odpowiedzialnej za nastrój, stres, a nawet depresję.

5. Piękny uśmiech i zdrowe kości.

Mięso drobiowe jest bogate w fosfor, który odpowiada za piękny i zdrowy uśmiech oraz mocne kości. Jest także niezbędnym minerałem, który reguluje pracę nerek, wątroby i układu nerwowego.

6. Walka z niedoczynnością tarczycy

Selen będący jednym z  głównych składników kurczaka, który jest istotny w żywieniu osób ciepiących na niedoczynność tarczycy. Deficyt selenu prowadzi do obniżenia aktywności tarczycy, uszkodzenia jej tkanki oraz zmniejszenia wpływu T3 na metabolizm organizmu.

7. Zdrowe oczy

Mięso z kurczaka jest bogate w retinol, alfa i beta-karoten oraz likopen, co odpowiada za utrzymanie zdrowia oczu.

8. Piękne usta i gładka skóra

Na problemy spierzchniętych warg i popękanej skóry pomoże również mięso z kurczaka, a dokładnie substancja o nazwie ryboflawina, która znajduje się w głownie wątróbce drobiowej.

9. Zdrowe serce

Jedzenie kurczaka pomaga także kontrolować poziom homocysteiny, która chroni serce przed różnymi chorobami układu krążenia. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże stężenie tego aminokwasu w organizmie może być również niebezpieczny dla serca.

10. Zwiększenie płodności 

Wątróbka drobiowa zawiera kwas foliowy, który wpływa pozytywnie na płodność. Jest również niezbędny w diecie ciężarnej kobiety, ponieważ pomaga w zapobieganiu uszkodzeniom układu nerwowego rozwijającego się płodu.


Jak widać korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w mięso z kurczaka jest wiele. Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie oferowane na rynku kurczaki są zdrowe. Na co zatem zwrócić uwagę przy wyborze mięsa?
Przede wszystkim czytaj etykiety i kupuj kurczaka tylko z wiadomego pochodzenia. Najlepiej, aby mięso pochodziło z ekologicznych upraw, a kurczaki były karmione ekologiczną karmą bez GMO, chowane bez antybiotyków i na wolnym powietrzu.



Poniżej przedstawiam kilka propozycji na

potrawy z kurczaka:


i wiele innych przepisów na potrawy z kurczakiem w roli głównej znajdziesz TUTAJ

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz