Kotlety babuni

Kotlety wymyśliła moja babcia i dała mi przepis, zrobiłam je sama. Po usmażeniu natychmiast zniknęły ze stołu.


Składniki:

Karkówka mielona ½ kg
Zmielony filet z kurczaka ½ kg
Jajka 2 szt.
Bułka czerstwa 1 szt.
Mleko ½ szklanki
Ziemniaki ugotowane 3 szt.
Bułka tarta 4 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Cebula biała 2 szt.
Olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso wymieszać z bułką wcześniej namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, jajkami, bułka tartą i zmielonymi ziemniakami. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać masy mięsnej. Przyprawić do smaku, formować łyżką kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz