Tiramisu przepis klasyczny

Tiramisu - włoski deser wydaje się skomplikowany w wykonaniu, jednak to tylko pozory! Wszystkie jego składniki, dobrane w odpowiednich proporcjach, tworzą klasę i smak. Do rzeczy - aby sporządzić ten deser będą nam potrzebne przede wszystkim: mocna kawa oraz mocny trunek. 






Mieszanka kawowa powinna być dobrej jakości, złożona przede wszystkim z ziaren gatunku Arabica, jednak z niewielką domieszką nieco bardziej gorzkawej Robusty. Dobrym wyborem może być np. kawa Venetico Barista, w której proporcje ziaren wynoszą 90/10 z przewagą Arabiki, zapewniając tym samym klasyczny kawowy smak, jednak niepozbawiony dawki przyjemnej goryczy, która nada całości bardziej złożonego smaku.  Najlepiej sprawdzą się ponadto ziarna świeżo zmielone i zaparzone zgodnie z tradycyjnym rytuałem - najintensywniejsze  espresso sprawi bowiem, że deser zyska wyrazisty aromat. Co do trunku, musi być on mocny i szanowany, który już w niewielkiej ilości nada deserowi wytrawności , dlatego  ja wykorzystam koniak.



Przejdźmy do przepisu. Na 3-4 solidne porcje będziemy potrzebować:

500g mascarpone
200g savoiardi (biszkopty)
4 jajka
4 łyżki stołowe cukru do żółtek
4 łyżki stołowe cukru do białek
Kakao
Szczypta soli
Espresso 
Alkohol: koniak, whisky, lub wino marsala
Mixer lub rózga
Owoce do dekoracji np. truskawki, borówki



1. Zaczniemy od oddzielenia żółtek od białek, żółtka ucieramy z cukrem, a połowę ilości białek ubijamy ze szczyptą soli  i pod koniec dodajemy cukier;



2. Mascarpone mieszamy z utartymi żółtkami, a następnie z pianą z białek. I tak mamy gotową masę;

3. Pora nadać włoski temperament naszemu deserowi. Skrapiamy biszkopty espresso oraz alkoholem i układamy w naczynie w którym chcemy podać deser. Następnie nakładamy masę, na masę kakao, a na kakao znów nasączone biszkopciki i masę. Deser wstawiamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu. Przed podaniem posypujemy kakao i odrobiną świeżo mielonej kawy. Na koniec pozostaje tylko ułożyć na wierzchu owoce.



Doskonałym dodatkiem do ciasta będzie ponadto kawa latte macchiato, czyli klasyczne espresso wzbogacone spienionym mlekiem oraz syropem smakowym, co stanowić będzie świetne uzupełnienie bukietu smakowego tirami su, nadając mu dodatkowej głębi.

Przepis na pyszne LATTE znajdziecie--> TUTAJ
Smacznego !

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze: