Kakaowy placek z wkładką serową

Placek wymaga dużego poświecenia czasu, ale po upieczeniu smakuje wybornie. Przepis pochodzi od mojej cioci z Bieszczad.


Składniki na placek kakaowy:

Jajka 6 szt.
Cukier 1 szklanka
Mąka pszenna 1 szklanka
Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
Kakao 2 łyżki
Olej mniej jak ½ szklanki
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy

Wykonanie placka kakaowego:

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Składniki na wkładkę serową:

Ser biały 60 dag
Jajka 6 szt.
Cukier 20 dag
Cukier waniliowy 1 szt.
Budyń śmietankowy 2 łyżki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margaryna 15 dag
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wykonanie sernika:

Zmielony ser utrzeć z żółtkami, cukrami, margaryną. Następnie wsypać budyń, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowany ser przelać do przygotowanej formy i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Składniki na masę budyniową:

Mleko ½ litra
Cukier 5 łyżek
Żółtka jaja 3-4 szt.
Budyń śmietankowy 5 łyżek
Cukier waniliowy 1 szt.
Masło 1 ½ kostki

Wykonanie masy budyniowej:

Wszystkie składniki prócz masła wymieszać dokładnie w mleku i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Przygotowany budyń ostudzić i utrzeć z masłem. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej części dodać płaską łyżkę mielonej kawy i wymieszać.

Przygotowanie śliwek:

30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć.

Składniki na polewę:

Galaretka wiśniowa 1 szt.
Czekolada deserowa gorzka 1 szt.
Czekolada mleczna 1 szt.
Masło ½ kostki
Śmietana kwaśna ½ szklanki

Przygotowanie polewy:

Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dodać pokruszone czekolady, masło i wszystko rozpuścić lecz nie zagotować, pod koniec dodać śmietanę.

Składanie placka:

Po upieczeniu i ostudzeniu placków składać warstwami. Placek kakaowy + jasna masa+ sernik+ ciemna połowa masy+ śliwki zalane polewą. Po złożeniu placka wstawić do lodówki, najlepiej na noc. SMACZNEGO.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz