Składniki na placek kakaowy:
Jajka 6 szt.Cukier 1 szklanka
Mąka pszenna 1 szklanka
Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
Kakao 2 łyżki
Olej mniej jak ½ szklanki
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy
Wykonanie placka kakaowego:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.Składniki na wkładkę serową:
Ser biały 60 dagJajka 6 szt.
Cukier 20 dag
Cukier waniliowy 1 szt.
Budyń śmietankowy 2 łyżki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margaryna 15 dag
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wykonanie sernika:
Zmielony ser utrzeć z żółtkami, cukrami, margaryną. Następnie wsypać budyń, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowany ser przelać do przygotowanej formy i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.Składniki na masę budyniową:
Mleko ½ litraCukier 5 łyżek
Żółtka jaja 3-4 szt.
Budyń śmietankowy 5 łyżek
Cukier waniliowy 1 szt.
Masło 1 ½ kostki
Wykonanie masy budyniowej:
Wszystkie składniki prócz masła wymieszać dokładnie w mleku i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Przygotowany budyń ostudzić i utrzeć z masłem. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej części dodać płaską łyżkę mielonej kawy i wymieszać.Przygotowanie śliwek:
30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć.Składniki na polewę:
Galaretka wiśniowa 1 szt.Czekolada deserowa gorzka 1 szt.
Czekolada mleczna 1 szt.
Masło ½ kostki
Śmietana kwaśna ½ szklanki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz