Pizza z patelni w 15 minut

Uwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju. 


 Składniki:

130 g mąki
4 łyżki oleju
4 łyżki ciepłej wody
pół łyżeczki soli

Składniki na wierzch (dowolnie) np.

5 pieczarek
1/3 cebuli
Kabanos
15 dag mozzarella
ketchup

Przyprawy:

Oregano, bazylia, sól, pieprz

Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić ciasto i rozwałkować na placek wielkości dużej patelni.
Pieczarki, cebulę i kabanosa pokroić. Ja zawsze podsmażam delikatnie pieczarki i cebulę z przyprawami.
Ciasto smażyć na patelni około 3 minuty, następnie odwrócić, posmarować ketchupem, ułożyć składniki, na wierzch zetrzeć ser i  przykryć pokrywkę. Smażyć około 3-5 minut.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy takiej nie robiłam,aż muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i banalnie prosto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo prosty przepis :) pizzę z patelni robiłam w wersji na proszku do pieczenia i na drożdżach, a tu widzę jeszcze prościej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne w chwilach, kiedy człowiek nie może lub nie chce uruchamiać piekarnika! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurcze- wspomnienie z dzieciństwa! ;-)
    Za dzieciaka robiłam taką z moim młodszym bratem- a na podkład dawaliśmy chleb bez skórki :))

    OdpowiedzUsuń