Sałatka warzywna do słoików na zimę

Sałatkowych kombinacji w mojej spiżarni nie brakuje. Tym razem wersja z papryką, marchewką, pietruszką, kalarepą i cebulą.



Składniki:

2 kg świeżej papryki
1 kg marchewki
½ kg pietruszki
½ kg białej cebuli
1 kalarepka

Składniki na zalewę:

4 szklanki wody
1 szklanka octu
½ szklanki oleju
1 ½ szklanki cukru
4 łyżki soli
pieprz ziarnisty kilka ziaren
ziele angielskie kilka ziaren

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, kalarepkę obrać i ugotować. Następnie pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną cebulą.. Dodać drobno pokrojoną paprykę, zalać przygotowaną zalewą i zagotować. Sałatkę dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować około 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia