Pomidory suszone do słoików na zimę

Suszone pomidory zyskują nowych walorów smakowych i odżywczych.
W tym roku stwierdziłam, że muszę spróbować  zrobić je sama, bo cena ich niestety jest jeszcze w Polsce bardzo duża.



Składniki:

2 kg podłużnych pomidorów
½ łyżeczki soli
5 łyżek octu
5 ząbków czosnku
10 gałązek świeżego rozmarynu
1 litr oliwy extra virgin
Wykonanie:

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż. Następnie włożyć do suszarki do grzybów i podsuszyć ( mają się skurczyć i pozostać miękkie). Po podsuszeniu posolić, skropić octem, dodać rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Wszystko wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać podgrzaną oliwą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz