Babka z mąki z ciecierzycy

Mąka z cieciorki spożywana była już tysiące lat temu, głównie na kontynencie azjatyckim (dziś kupimy ją pod nazwą Papad), ale przez Grecję zawędrowała i do Europy. Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko.



Składniki:

25 dag mąki krupczatki
25 dag mąki z ciecierzycy
1 ½ szklanki cukru
2 jajka
5 łyżek oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
1 aromat cytrynowy kilka kropel
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i olejem na gładką masę. Następnie wsypać obie mąki, wlać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, kilka kropel aromatu i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na natłuszczonej keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia