Chlebek z kaszy manny

Bardzo smaczny, szybki w wykonaniu i zdrowy chlebek :)



Składniki:

3 jajka,
9 dag cukru,
10 dag kaszy manny,
¼ litra mleka,
1 aromat waniliowy,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
tłuszcz do formy.

Wykonanie:

Żółtka utrzeć  z cukrem (6 dag) i aromatem (kilka kropli) na puszysto. Następnie ubić pianę z 3 dag cukru, wymieszać z żółtkami, kaszą manną i sodą. Delikatnie połączyć składniki , przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Upieczony chlebek zalać mlekiem i wstawić jeszcze raz na chwilę do piekarnika, po czym wyjąć z formy, pokroić na kromki i podawać np. z domową konfiturą, syropem lub świeżym masełkiem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: