Chleb domowy na drożdżach i miodzie z ziarnami

Bardzo smaczny domowy chlebek, prosty w wykonaniu!



Składniki:

4 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
2 łyżeczki cukru,
2 ½ szklanki mąki,
½ szklanki łuskanego słonecznika,
½ szklanki pestek dyni,
½ szklanki miodu,
½ łyżeczki soli,
2 żółtka jaja,
½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika,
tłuszcz do formy,
ziarna do formy.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce i po chwili wsypać 1 szklankę mąki, wymieszać, przykryć i ponownie odstawić . Do podrośniętego rozczynu dodać 1 ½ szklanki mąki, ziarna, i miód. Wymieszać, dodać rozbełtane widelcem żółtka, posypać solą i cynamonem. Raz jeszcze wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto ręką lub mikserem. Następnie przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do podwojenia objętości. Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: