Chłodnik litewski

Chłodnik litewski jest to orzeźwiająca buraczkowa zupa z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przypraw, spożywana na chłodno. Dla zaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej rzodkiewki.


Składniki:
1 ½ litra kefiru lub maślanki,
250 ml śmietany,
1 pęczek botwinki,
10 dag pieczonego mięsa z kury,
2 świeże ogórki,
1 pęczek rzodkiewki,
koperek lub szczypiorek,
jaja na twardo,
sól do smaku,
2 dag cukru,
kwasek cytrynowy lub cytryna.

Wykonanie:



Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić i ugotować w lekko zakwaszonej kwaskiem wodzie. Maślankę połączyć ze śmietaną, wlać do botwinki lekko przestudzonej, dodać pokrojoną rzodkiewkę, ogórki, zieleninę i mięso. Całość zamieszać, przyprawić solą i cukrem, w razie potrzeby również kwaskiem. Na koniec wrzucić kawałki jajek i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Wiosenne zupy

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz