Często na różnych forach internetowych spotykałam się z problemem mokrego ciasta w szarlotkach. Podczas pieczenia woda z jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec.
Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :) Moim ulubionym patentem na kruche ciasto w szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się idealnie!
Składniki:
4 żółtka
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
20 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka smalcu
25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych
1 ½ kg jabłek
1 szklanka cukru
tłuszcz i posypka do formy
cukier waniliowy lub cynamon
Składniki na piankę:
4 białka
½ szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni około 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz